Pražírny kávy
Pro dobrou kávu potřebujete dokonale upražená zrna!
Původně surová kávová zrna se praží ve speciálních pražičkách. Kávová zrna umístěná v rotujícím bubnu se zahřívají na vnitřní teplotu zrn 200 až 1000 °C v závislosti na způsobu pražení. Čím vyšší je teplota pražení surových kávových zrn, tím rychleji lze rafinovat velké množství zrn (pražení za tepla). Šetrnější pražení v bubnu trvá déle a zvládá se při teplotě kolem 200 °C.
Během pražení se vytváří požadované pražené aroma a každé zrno ztrácí až 20 % své hmotnosti, především ve formě oleje a vody. Uvolněné tukové plyny musí být odváděny ven prostřednictvím vysokoteplotního odsávacího systému.
V něm se časem stále více hromadí tuk a vlhkost, což vytváří zvýšené nebezpečí požáru, a proto je povinná pravidelná údržba a chemické čištění spalinového potrubí specializovanými firmami.
Aby byl systém během čištění těsný a v místnosti instalace nevznikaly nepříjemné pachy, je nutné používat tlakově těsný systém odvodu spalin. To platí tím spíše, pokud má automatický pražič integrovaný ventilátor. Zde však nelze použít systémy s běžnými silikonovými nebo EPDM těsněními, protože by mohlo dojít k jejich poškození v důsledku někdy vysokých teplot spalin.
Jasný případ pro náš spalinový systém DW-KL z nerezové oceli, který je díky svému kovovému kuželovému zásuvnému připojení tlakotěsný až do tlaku 5000 Pa. Jako dvoustěnný spalinový systém má navíc minerální izolaci mezi vnitřním a vnějším potrubím, což snižuje emise teploty a přenos hluku do prostoru instalace.
Pro pražičky kávy v podtlakovém provozu jsou systémy DW-FU a DW-ECO 2.0 vhodnou alternativou.